Press enter to see results or esc to cancel.

İnsana Dair Umut Yeşertiyorlar… [ Akut Manisa Röportajı ]

Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak çalışan AKUT (Arama Kurtarma Derneği) Manisa Lideri Hakan Özcan ve ekibi, Köşe yazarımız Nuray Çevirmeci ile yaptıkları söyleşide, AKUT’u tanıttı…

Duyguların ve vicdanların bir bir çürümeye başladığı dünyamızda, yaşamı anlamlı kılacak küçük şeylere ihtiyaç duyuluyor şimdi! Kentimizdeki AKUT’çular işte bunu yapmaya çalışıyorlar. Bir selamın bile karşılıksız verilmediği günümüzde O’nlar hiç karşılık beklemeden yaptıkları yardımla hayata ve insana dair içimizde yeni umutlar yeşertiyorlar.

 

Hayatın içinde aniden başımıza gelebilecek afetlerden ve depremlerden haberimiz yokmuş gibi yaşıyoruz. Oysa ki yarım saat sonra bir deprem olsa ne yaparız ? düşüncesi insanı hazırlıklı olmaya çağırıyor. Bu hafta bizi her türlü afete hazırlayan,eğitimler veren, göçük altında kalan çaresiz ellere el uzatan, karşılıksız yardım eden, gönüllü ordusu AKUT’un Manisa Lideri Hakan Özcan’ın ip eğitimi yaptıkları bölgede konukları oldum. Ve röportajımın ertesi günü bizde ailecek herkesin kendisini koruyacak bir yaşam üçgeni oluşturması gerektiğini öğrenip afet çantası hazırlıklarımızı yaptık. Afet çantamızda; radyo-düdük-tapu fotokopileri- 72 saat yaşayabilecek su-yiyecek ve en önemlisi battaniye olmalıymış. AKUT un şu anda çift kabin bir arazi aracına ihtiyacı var, yardımcı olmak isteyen duyarlı, hayırsever okurlarımız ve her tür destek ve ihbar içinde AKUT Manisa Lideri Hakan Özcan beye ulaşabilirler.

 

935301_467839023296159_1916646861_n

 

 

 

AKUT ekibi ne iş yapar ? okurlarımıza AKUT u tanıtır mısınız ?

Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşımla, başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak kaza ve zedelemelere ilk yardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak ve bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek AKUT’un yaptığı iştir.

 

AKUT çalışmalarına 1994 yılında Bolkarlarda iki dağcının kaybolmasıyla başlandı.

1995 yılnda, yedikurucu üyenin başvurusu ile AKUT arama kurtarma derneğinin faaliyetlerine başlandı.
HAZİRAN 1998 Adana Ceyhan depremine gelindi.
08.02.1999 itibariyle kamu yararına dernek olduk. 17 AGUSTOS 1999 MARMARA DEPREMİ

AKUT’ta şu anda başkan sizsiniz ? başkanlığın belli bir süresi var mı ? yoksa gönüllük esasına mı dayalı oda ?
Bizde başkanlık yoktur. AKUT Lider odaklı bir yapıdır. Her şey liderlik üzerine kuruludur. Her bölgenin, temsilciliğin, bölümlerin lideri vardır.


AKUT olarak ekibinize eğitimler veriyor musunuz ?

AKUT’lu arkadaşlarımı normal vatandaşımızdan ayıran en büyük özellik aldıkları eğitimlerdir en başta. Sürekli olarak bölge bölge genel merkez eğitimleri vardır. Bunlar Kentsel Arama Kurtarma dediğimiz (Deprem) eğitimler. Teknik Arama Kurtarma Dediğimiz iple yapılan kurtarmaların eğitimleri, Sel eğitimleri, Arazi Arama Kurtarma Eğitimleri, harita, pusula, makina eğitimleri.

947158_467837296629665_1013861157_n

 

Destek olmak isteyen herkes gönüllü olarak AKUT’a katılabilir mi ?
Elbette bizim kapımız herkese açık. Ama belirli kıstaslarımız var tabii ki. AKUT’un kendine göre disiplin kuralları var, tüzüğü var. Bu şartlara uyan tüm vatandaşlarımız gelip bize katılabilirler.

Deprem ve doğal afetlerde kendimizi nasıl korumalıyız ? Öncesinde alabileceğimiz önlemler var mı ?

Öncelikle ev ve iş yerinde eşyalarımız sabitlenmeli ve afet çantamız hazır olmalı.

Acil Durum Planımız olmalı. Deprem anında hangi odada ne yapacağımızı önceden belirlemeliyiz.
Toplanma bölgemiz belli olmalı. Her birey bunu bilmeli (çocuklar dahil)
Kiraladığımız veya satın alacağımız binanın depreme dayanıklılığıyla ilgili bilgileri bilmeliyiz ve ona göre almalıyız.

 

akut-nuraycevirmeci2
Halka eğitimler veriyor musunuz ?

Bizden talep edilen her Afet Semineri davetini kabul ediyoruz.

Hakan özcan asıl ne iş yapar ? Kendinizi tanıtır mısınız?

1970 yılının Şubat ayında Manisa’da dünyaya gelmiş, Manisalı bir ailenin ortanca çocuğuyum. 7 yıllık evliyim ve 3 yaşına basmak üzere olan bir kızım var. Asıl işim grafik tasarım işi. Yıllardır bu işi yapıyorum.

AKUT’a katılmak nereden aklınıza geldi ?

AKUT fikri tamamen İstanbul’daki bir akraba ziyaretinden çıktı. Şu anda AKUT’un Yönetim Kurulunda bulunan Kaan Ağabeyimizle tanışmamızla başladı bu iş aslında. Kaan Abi AKUT’u anlattı. Ben ve eşim etkilendik bu konuşmalardan ve AKUT’a katılmaya karar verdik. Manisa’da olmadığını öğrendik ve kurmak için girişimlerde bulunduk. Sevgili Nasuh’un söylediği bir laf vardır. Her yerleşke kendi AKUT’unu kendi kurar. Biz sadece eğitim veririz diye. 4 yıllık zorlu bir sürecin ardından biz Manisalılar olarak AKUT’umuza sahip çıkıp kurduk. Gerek Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün Bey ve başta Azmi Açıkdil olmak üzere tüm başkan yardımcılarımın verdiği destekle, gerekse İl Genel Meclisi Başkanımız Hayrullah Solmaz Bey ve tüm meclis üyelerinin verdikleri desteklerle Manisa’da hak ettiği yeri bulmuştur AKUT.

Deprem anında göçük altında kalan bir insan AKUT a nasıl ulaşır ? yada ulaşabilir mi ?

AKUT Genel Merkez tüm çağrıların ortak noktasıdır. Bir kazazedenin yada zor durumda kalmış bir vatandaşımızın oraya ulaşması yeterlidir. Genel Merkez hemen gerekli müdahaleyi ve yönlendirmeyi oradan yaparak ilgili birimleri harekete geçirir. 0 (212) 217 04 10 nolu telefondan genel merkeze ulaşmak mümkündür. Ama deprem gibi durumlarda ne yazık ki GSM şebekeleri gereksiz kullanımlardan dolayı çökmekte ve ne yazık ki afetzedeler çok güçlük yaşamaktadırlar. Birde Van depreminde biliyorsunuz bir kazazedemiz bize twitterdan ulaşmıştı, basında da yer almış ve yılın twitteri seçilmişti.Facebook sayfasından da bize ulaşanlar oluyor.Tabii göçük altındaki en önemli yardımcımız düdüktür unutmayalım.

 

Deprem ve her tür afet için bize önereceğiniz bilgiler var mı ?

 

Bulunduğunuz yerin risklerini iyi bilin. Burada sel olur, yada heyelan olur, yada depremde binanın dayanımı şu şekildedir gibi bilgilere mutlaka sahip olun. Mutlaka bu bilgilere göre önlem alın. Yarın bile geç olabilir bu önlemler için. Çünkü yarım saat sonra büyük bir deprem olma olasılığı çok yüksek memleketimizde. O yüzden hiç vakit kaybetmeden aileniz ve iş arkadaşlarınızla beraber önlemlerinizi alıp planlamanızı yapın . Afet çantanızı hazırlayın. İl dışındaki bir akrabanızı ortak iletişim hattı olarak kullanın. Tüm okuyucularımıza kazasız ve afetsiz bir hayat diliyorum.

 

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

 

Comments

Comments are disabled for this post