Press enter to see results or esc to cancel.

HAYATA GÖRMEDEN TUTUNMAK

hayata-gormeden-tutunmak

Sabahattin Ali’nin dediği gibi ;
‘’ İnsan başkalarına yardım ettiği, başkalarını sevdiği kadar yükselir. Dünyada hayatın bir tek manası varsa o da sevmektir”.

Tan ağarmadan uyandınız mı hiç? Gün aydınlanırken, sabahın sessizliğinde evrenin en gizemli aydınlanmasını gördünüz mü ?

Bir insana ışık olmayı düşündünüz mü hiç ? Onun hayata tutunmasını sağladınız mı? Hayatın akışında, hayattaki renkleri göremeyen insana renk oldunuz mu? Peki siz hayatın hangi rengisiniz ?

Hayata kattığımız renk kadar aldığımız renkle gökkuşağı oluşturuyor, başka hayatlara ışık oluyoruz, fark etmeden…

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Görme engelli bir insana göz oldunuz mu? Işığı oldunuz mu ?

Normal insanların gözlerini bağlayıp 10 dakika yürüyemediği yollarda onlar hem trafikle baş ediyor hem de hayata dair her şeyle hayata görmeden tutunuyorlar. Hayatı görmeden yaşamak, hayatın her zorluğuna yaşadıkları karanlığa rağmen hayata tutunan, direnen arkadaşlarımıza, dostlarımıza görme engelli vatandaşlarımıza gelin bu 15 Ekim’den başlayarak hepimiz göz olalım. Yaşadıkları zorlukları azaltalım.

Görme özürlü vatandaşlarımız için bir öz-güven aracıdır beyaz baston. Hiç kimseye minnet etmeden ve çekinmeden beyaz bastonunu çekip yürüyen görme özürlü vatandaşlarımızdan öğreneceğimiz çok şey var.

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü engellilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaların çoğalması ve onların hayatın içinde hak ettikleri şartlara kavuşmasında vesile olsun.
Görme engellilerin hayata görmeden tutunmalarına, beyaz bastonlarıyla hayata meydan okumalarına, hepimizden çok hayatın içinde var olmalarına sonsuz saygılarımla…

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü yaklaşırken Altı Nokta Körler Derneği Manisa Şube başkanlığına yeni seçilen Hüseyin Pehlivan’ı ziyaret ettim. Bizler bir çok şeyden sıkılıp üşenirken, şükredecek ne kadar çok şeyimiz var tanık oldum.

Altı Nokta Körler Derneği olarak  Kamu yararına çalışan bir derneksiniz. Derneğinizi tanıtırmısınız, Kaç  üyeniz var?

Manisa il genelinde 264 üyemiz  var . Altı Nokta Körler Derneği 1950 yılında kurulmuş ve 1958 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmıştır. Derneğimizin şubesi de 2004 yılında kurulmuş ve bugün görme engelliler üye sayısı 250’yi geçmiştir. Derneğimiz düzenli olarak çalışan ve faaliyet düzenleyen bir kuruluş olmasının yanı sıra; ilimizde kamu yararına çalışan tek engelli derneği olarak; genelde engelli, özelde ise görme engellilerin hakları için mücadele eden bir kurum haline gelmiştir.

Başkanlığınız hayırlı olsun. Yeni dönemdeki hedefleriniz projeleriniz neler?

Teşekkür ediyorum. Altı Nokta Körler Derneği kurumsal bir yapıya sahiptir. Bizler Altı Nokta Körler Derneğin de yöneticiliğe aday olduğumuzda öncelikle bir okul gibi geçmişten günümüze yapılanları ve yapılmasını gerekenleri öğreniriz buraya başkan olmaya karar verdiğimde genel ilkelerimiz doğrultusunda görme engellilerin sosyal hayatın içinde  gerçek birer birey olabilmeleri için gördüğümüz bütün eksiklikleri iyileştirmek için çalışmalar yapacağız. İstihdam ve  eğitim gibi  ilimizde eksik kalan çalışmaları harekete geçirmek için çalışmalar yapmaya çalışacağız. Bu arada belirtmek isterim ki derneğimizde bulunan Bilgisayar sınıfındaki teknik ekipmanların  teknolojik ömürleri tamamlanmış durumdadır. Öncelikli olarak burasının yenilenmesi için çalışmalara destek verecek firmalar bulmak ve bu sınıfta yapılacak olan eğitimleri bir an önce hayata geçirmek planlarımızın başındadır.

Bu konuda hayırsever iş adamlarımızın, gönüllü olan herkesin desteklerini bekliyoruz.

Dernek olarak neler yapıyorsunuz ?

Derneğimiz de bugüne kadar görme engelliler için bilgisayar, masörlük, bağlama, yabancı dil, santral operatörlüğü ve kabartma okuma yazma kursları açılarak 100 ün üzerinde görme engelli üyemize hayatlarında daha başarılı olabilmeleri için sertifikaları verilmiştir

Altı Nokta Körler Derneği Manisa Şubesi 2004 yılından beri gerçekleştirdiği bir çok projeyle eğitim,kültür,istihdam ve sosyal hayata katılım çalışmaların da bulunmuştur.

Derneğinize üye olan Örnek başarılı iş insanları var mı?

Manisa Şubemiz de üye olan doğuştan görme engelli birçok arkadaşımız Üniversite tahsillerini bitirerek iş hayatına atılmışlardır. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde okuyan mezun olan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Şuan Manisa içerisinde birçok kamu kuruluşunda görev yapan başarılı dernek üyesi arkadaşlarımız vardır.

Siz sonradan görme engellisiniz. Ancak üyelerinizin içinde doğuştan görme engelliler de bulunmakta,doğuştan görme engellilerle sonradan görme engelli olanlar arasındaki hayata bakış açısı nasıldır ?

İki kesim arasında büyük farklar bulunmakta bizler sonradan görme engelli olanlar dünyayı şekilleri insanları her şeyi gördük.Fakat doğuştan görme engelli arkadaşlarımız ise çevresindeki insanların anlattıkları,hayatı yaşarken edindikleri tecrübelerle öğreniyorlar bu tabiî ki onlar için bizden daha zor bir durum bizim beynimiz bazı olayları ve şekilleri yorumlarken geçmişteki gördüklerimizi göz önüne getirebiliyoruz fakat doğuştan görme engelli olan arkadaşlarımız ise bunları öğrenerek anlayarak ve zorlanarak şekillendiriyorlar.

Sizlerin hayatını nasıl kolaylaştırırız? Kurumlardan şirketlerden  ve normal vatandaşlardan istek  ve beklentileriniz neler?

Bizlerin bu hayattaki beklentisi ayrımcılık yapılmadan eşit şartlarda yaşam koşulların oluşturulmasıdır. Bunun için yetkili kamu ve özel sektörün yapacağı tüm projelerin başından sonuna kadar içinde olmamızı sağlamalarıdır. Halkımızın ise bizlerin yaşadığını kabul etmeleri gerekmektedir. Bizimle temasa geçmeleri yaşadıkları sorunların çözümünde bizlerden destek istemeleri bizleri de bu hayatta bir pay sahibi haline getirecektir. Sokaklar da bizler için ufak ayrıntı gibi gözüken büyük problemleri kolayca ortadan kaldırabilirler yeter ki farkında olsunlar.

Braille alfabesi ya da sesli kitaplar sizlere yardımcı oluyor mu?

Teknoloji geliştikçe hayat bize daha kolay hale gelmeye başladı ellili, altmışlı yıllarda körler sadece kabartma yazı ile kitap okuyabiliyorken kasetler CD ler dijital sistemler ortaya çıktıktan sonra daha rahat  kitaplara ulaşım sağlanmıştır. İnternet bu işin en üst noktası olmuştur. Artık Türkiye’de, değişik illerde birçok sesli kitap kütüphanesi bulunmaktadır. Bizler bu kütüphanelere internet üzerinden kolayca ulaşıp istediğimiz kitabı sesli olarak okuyabilmekteyiz bu da görme engellilerin eğitim alanında daha kolay hareket etmelerini sağlamıştır ve diplomalı görme engelli sayımız gün geçtikçe yukarıya tırmanmaktadır.

İlginç bir anınız var mı?

Gözlerimi kaybettikten sonra doğup büyüdüğüm şehir olan İzmir’den Manisa’ya seyahat etmek için yakın bir arkadaşımla Bornova’da Manisa seyahatin otobüs durağında Manisa otobüsünü beklerken arkadaşım beni yanlışlıkla Akhisar Seyahat otobüsüne bindirmiş ve ben bunu fark ettiğimde otobüs Manisa’dan çıkmış ve Saruhanlı’ya doğru harekete geçmişti bu arkadaşlarımızla aramızda güzel bir anı olarak kalmıştır.

Siz aynı zamanda Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkez Yönetimindesiniz. Ankara’ya ve diğer şehir dışındaki illere gidiyorsunuz. Evden çıkamayan bir çok engelli arkadaşımıza örneksiniz. Onlara neler önerirsiniz.

Burada önemli olan hareketlerimizi beynimizin kumandasıyla yapmamızı sağlayabilmektir. Ben seyahat edeceğim şehirlere gitmeden önce seyahat sırasında ve indikten sonra şehrin işime yarayacak olan kısmı ile ilgili detayları öğrenip orada sadece görsel sorularla gideceğim yere ulaşmak için yardım alırım bununda korkmadan bir iş olduğuna inanıyorum. Kendine güven ve cesaret her şeyin anahtarıdır.

Sizinle birlikte güzel bir proje yaptık. Banada güzel bir sürpriz yaptınız ilk kitabım Köksüz Hayatları seslendirdiniz teşekkür ederim Köksüz Hayatları tüm görme engelliler nereden dinleyebilir?

Köksüz Hayatlar kitabını Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkezinde bulunan sesli kütüphanemizde gönüllü bir okuyucumuz vasıtasıyla seslendirdik görme engelli arkadaşlarımız bu kitaba Altı Nokta  Körler Derneği Kütüphanesinden ve Boğaziçi Üniversitesi GETEM Kütüphanesinden rahatlıkla internet üzerinden indirerek dinleyebilirler.

Hayata Dair çok şey öğrendiğimiz bu söyleşi için teşekkür ederim Hüseyin bey.

Comments

Comments are disabled for this post